Humanitarna akcija “Movember” u Delta Planetu

05/11/2020
Delta Planet će i ove godine podržati ovu humanitarnu akciju

“Popravi ih ispod maske, provjeri ih ispod tuša”, slogan je ovogodišnje, osme po redu akcije Movember koju organizuje neformalno Udruženje građana “Superbrke” iz Banjaluke.

Kao i prethodnih godina, akcija je način da se probudi svijest o bolesti raka prostate i testisa, ali i da se napravi humanitarna akcija i skupi novac za one kojima je pomoć potrebna. Organizatori akcije su istakli da će ove godine dio prikupljenih sredstva na kraju mjeseca proslijediti Maksimu Derveniću iz Šamca, 33-godišnjem pacijentu koji se bori sa ovom bolešću i udruženju Mozaik prijateljstva iz Banjaluke i javnoj kuhinji.

„Superbrke“ su predstavili i sajt movemberbl.com na kojem se mogu pronaći sve ostale informacije vezane za ovogodišnju akciju.

Pored sajta, svi koji žele da pomognu popularnom „brkinom fondu“ koji se nalazi u Cafe Pause moći će da kupe majice i maskice za telefon. Tokom mjeseca novembra ogranizovaće se u saradnji sa partnerima i brojne edukativne i druge aktivnosti koje će biti objavljene na Fejsbuk i Instagram stranici „Movember Banja Luka“.

U Delta Planetu od 10. novembra biće postavljen korner za slikanje, a svi koji se fotografišu i postave fotografiju na društvene mreže učestvuju u nagradnoj igri.

Podsjećamo, Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela da prenese vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate.

Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je primjetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cio svijet.

Tako je Movember postao godišnji događaj u kome pripadnici jačeg pola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom govori ispod glasa. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog uticaja, inovativnosti i održivosti.